Najlepsze naleśniki orkiszowe | Przepis

Dziś ma dla was przepis na idealne naleśniki z mąki orkiszowej 🙂

Naleśniki i placki nasz mały cukrzyk jadłby najchętniej. Niestety najlepiej gdyby były posypane cukrem pudrem :). Aby obniżyć ich indeks glikemiczny staram się unikać maki pszennej. Dziś proponuje wam banalnie proste naleśniki z mąki orkiszowej. My najbardziej lubimy naleśniki cieniutkie dlatego w przepisie jest też woda.

PRZEPIS:

130 gr mąki orkiszowej

200 ml mleka 3,2%

100 ml letniej wody

2 jajka (najlepiej z chowu ekologicznego a przynajmniej wolnowybiegowe. Nigdy nie kupujemy jajek z chowu kalatkoweego!!!)

1 łyżeczka cukru brązowego/ksylitolu (można pominąć)

szczypta soli

1 łyżka oleju rzepakowego/kokosowego

Aby nie powstały nam grudki najpierw wrzucamy do miski suche składniki: mąkę, sól i cukier – mieszamy.

Następnie do suchych składników wbijamy dwa jajka oraz wlewamy wodę, mieszamy dokładnie.

Kolejny krok do dodane mleka i bardzo dokładne wymieszanie. Na końcu dodajemy olej. Dzielimy go na pół: pół łyżki dodajemy do masy, a pół wlewamy na patelnię. Olej na patelni rozsmarowujemy przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego.

Tak przygotowaną masę zostawiamy na 10-15 minut.

Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię i smażymy cieniutkie i chrupiące na brzegach naleśniki.

Podajamy z ulubionymi dodatkami! My dziś zajadaliśmy się naleśnikami z dżemem malinowym od prababci i cytrynowym kremem (lemon curd). Słodkie było okropnie ale jakie pyszne!!

SMACZNEGO!